sevana.pl

sevana.pl – lifestyle, biznes, motoryzacja

płyta laminowana na ścianę w kuchni
Lifestyle

Czy płyta laminowana na ścianę w kuchni to dobre rozwiązanie?

Ściana w kuchni powinna być nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale również praktyczna. Trzeba pamiętać, że jest to miejsce, w którym nietrudno o zabrudzenia. Czy płyta laminowana sprawdzi się na ścianę w kuchni?

Płyta laminowana – co to jest?

Płyta laminowana najczęściej kojarzona jest z frontami meblowymi. Jednak coraz częściej jest to element dekoracyjny, który pojawia się na ścianach między szafkami kuchennymi.

Płyta laminowana na ścianę w kuchni może pojawić się w trzech wariantach. Płyta wiórowa jest wykonana poprzez sprasowanie rozdrobnionych odpadów oraz desek. Płyta MDF wytwarzana jest z mielonego włókna drzewnego. Płyta HPL powstaje poprzez nałożenie na siebie kilku warstw papieru zaimpregnowanego żywicą pod wysokim ciśnieniem.

Płyta laminowana – zalety i wady

Płyta laminowana na ścianę w kuchni zawsze montowana jest w jednym kawałku dociętym na wymiar, dzięki temu powstaje jednolita powierzchnia, która nie ma szczelin. Taka powierzchnia jest odporna na wilgoć oraz łatwa do utrzymaniu w czystości. Można ja sprzątać przy pomocy wilgotnej ściereczki oraz używając specjalnych środków czystości.

Dużą zaletą płyty laminowanej jest jej cena. Jest to materiał stosunkowo tani i jednocześnie wytrzymały na warunki, jakie dominują w kuchni. Dzięki szerokiej kolorystyce jest to również bardzo estetyczne rozwiązanie. Płyta laminowana może być wykonana w kolorze mebli lub wprost przeciwnie, może kontrastować z wystrojem kuchni, co pomoże stworzyć wyjątkowo interesujące wnętrze. Płyta laminowana może imitować dowolny materiał. Drewno, kamień, metal czy szkło mogą pojawić się jako wykończenie ścian naszej kuchni.

Płyta laminowana na ścianę w kuchni to bardzo praktyczne rozwiązanie. Nie wymaga impregnacji ani innych dodatkowych zabiegów, które pomogą ją utrzymać w nienagannym stanie. Jest odporna na zarysowania.

Płyta laminowana na ścianie w kuchni, jak każde inne rozwiązanie, ma również swoje wady. Para wodna, która często występuje w kuchni, może doprowadzić do matowienia płyty. Używanie okapu na pewno spowolni ten proces, ale należy liczyć się z taką możliwością.

Trzeba pamiętać, że płyta laminowana musi być dobrze zabezpieczona na rogach. Niezbędne są listwy akrylowe lub metalowe, które zapewnią płycie dłuższą trwałość.

Trzeba pamiętać, że stosowanie płyty laminowanej w kuchni, gdzie jest kuchenka gazowa nie jest dobrym pomysłem. Laminat jest materiałem łatwopalnym. Kuchenki gazowe tworzą płomień, który nie jest całkowicie osłonięty. Płyta laminowana to wyłącznie propozycja do mieszkań, w których są kuchenki elektryczne oraz indukcyjne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.